У хамфријевским ципелама

Хјуберт Хорације Хамфри (Hubert Horatio Humphrey), 38. потпредседник Сједињених Америчких Држава и дугогодишњи сенатор Минесоте, истински је веровао у људе, у моћ образовања, у неприкосновеност заједничке визије бољег и хуманијег света! Веровао је снажно, борио се бескомпромисно, и с муком освајао сваки његов педаљ. Као један од најистакнутијих чланова Демократске партије заговарао је агресивну политику против сегрегације на свим нивоима, бескомпромисну борбу за људска права, једнакост, расну и верску толеранцију. Препознат као лидер модерног либерализма, Хјуберт Хамфри је своју богату каријеру државника посветио борби против анти-семитизма, сегрегације и друштвене неједнакости, следећи своју визију Сједињених Америчких Држава као земље гарантованих слобода, људских права и једнаких шанси за све. У америчкој парламентарној историји остаће упамћен његов контроверзни говор на Националној конференцији Демократске партије САД-а (1948) у којем је отворено позвао на отпор конзервативним снагама које заговарају цивилизацијски превазиђене, опасне и политички веома погрешне идеологије расне сегрегације, националних подела и неравноправности у друштву. Према речима председника Џимија Картера, Хјуберт Х. Хамфри био је један од ретких људи који су својом величанственом појавом другима осветљавали пут ка томе какви бисмо могли и какви би требало да будемо.

У његову част и у његово име, Џими Картер је подржао оснивање престижног програма стипендија, који од 1978. године пружа јединствену прилику истакнутим професионалцима и лидерима у својим областима, да проведу десет месеци на неком од престижних америчких универзитета, радећи на личном и професионалном развоју, усавршавању и размени искустава са колегама из читавог света. У складу са вредностима програма, The Hubert H. Humph­rey Fellowship подржава лидере који су спремни да сарађују на решавању локалних и глобалних изазова, који су безусловно посвећени иницирању позитивних промена, друштвеној одговорности и јавном добру. Као део Фулбрајтовог програма размена Hubert H. Humphrey Fellowship Program програм представља привилегију и огромно признање сваком појединцу за посвећеност личном и професионалном развоју, за подршку развоју лидерства и хуманих капацитета, као и допринос, ма колико скроман, напретку и развоју локалне заједнице и њених ресурса.

МОЈА ЖИВОТНА ПРИЧА – КАКО САМ ПОСТАО ’’’HUMPHREY FELLOW’’

Моја ’’Humphrey’’’ прича започиње много пре него што сам 2019. године поднео апликацију за ову престижну стипендију. Она започиње у школским клупама Гимназије „Светозар Марковић” и Филозофског факултета у Нишу, где сам уз подршку својих професора усвајао ставове о значају целоживотног учења, о важности личног и професионалног развоја, где сам учио националну историју, језик и културу, али и стране језике, светску књижевност и уметност, где сам сазнао шта значи друштвена одговорност, дебатовао о људским правима, стицао лидерске вештине, учио се толеранцији, култури дијалога и интеркултуралности.
Прича се наставља када сам као професор те исте гимназије, заједно са својим ученицима предано радио на образовању које није само пуко усвајање чињеница, већ припрема за смислен, проактиван и креативан однос према животу и свету. Када сам заједно са својим колегама планирао и реализовао огледне часове и пројекте усмерена ка промоцији науке и знања, развоју креативности, иновација и критичког мишљења. Пројекти попут фестивала ’’Наук није баук’’, ’’Паметне учионице руског језика’’, ’’Путујуће лабораторије’’ и ’’Вучила’’, представљали су наш заједнички допринос квалитетном образовању које је основно право сваког човека у савременом свету.

Временом је прича постајала све озбиљнија, моја лична и професионална интересовања све разноврснија, а искуства све богатија. Мој пут до „Хамфрија” водио је преко Центропиних семинара за образовање о Холокаусту, преко јерусалимског Јад Вашема, московског „Пушкина” и лондонског „BETT-а”, преко Erazmus+ пројеката и низа стручних радионица, семинара и обука у земљи и иностранству. Суочавање са свакодневним организационим изазовима, као директор Гимназије „Светозар Марковић”, научило ме је да су дијалог и подршка кључна стратешка опредељења, а партиципативно лидерство једина права стратегија успешних образовних институција. Такође, учествујући у раду различитих радних група и секторских већа, учио сам од изузетних и искусних професионалаца, и давао најбоље од себе, безусловно верујући да учествујем у нечему заиста великом и значајном.

На крају, важно је рећи да иако у почетку нисам био потпуно уверен да одговарам критеријумима Humhphrey Fellowship програма, испоставило се да сам све време ходао у хамфријевским ципелама. На то сам јако поносан!

МОЈА ’’HUMPHREY’’ АВАНТУРА – PENN STATE UNIVERSITY

Иначе, треба напоменути да ’’’Humphrey Fellowship Program’’ има четири значајне компоненте: академску, практичну, пројектну и културну компоненту. У оквиру академске компоненте, стипендиста се, у складу са програмским доменом за који је изабран, распоређује на један од тринаест универзитета широм Сједињених Америчких Држава. Као „Hamfri” стипендиста у области образовања, имао сам привилегију да боравим на Државном универзитету Пенсилваније, познатијем као Penn State. Једна од најугледнијих истраживачких и образовних високошколских установа у Сједињеним Америчким Државама пружа неограничене могућности за стручно усавршавање и истраживање, али и упознавање америчког академског живота, као једну од специфичности америчке културе. У складу са програмским опредељењем, моја база на Пен Стејту био је Факултет за образовање (College of Education), чији мото ’’Мењамо образовање образујући за промене’’ дословце описује ову иновативну и динамичну институцију.

Домен мог професионалног интересовања у Сједињеним Америчким Државама био је фокусиран на предуниверзитетско образовање, посебно на управљање образовним институцијама, планирање и образовне политике (Educational Administration, Planning and Policy). Тако сам, у складу с тим, у оквиру академске компоненте програма, имао прилике да се упознам са реформама и образовним политикама у САД, са теоријом и применом иновативне образовне методологије CSCL (Computer-Supported Colla­bo­ra­tive Learning), као и са савременим теоријама лидерства и управљања, у оквиру програма Global Leadership in Education. Иако веома захтевна, академска програмска компонента пружа могућност темељног упознавања за изабраним областима кроз научно-истраживачки рад, сарадњу са студентима и професорима, експертима и истраживачима у датим областима, као и размену искустава и идеја са другим стипендистима на програму. Поред тога, у оквиру академске компоненте, стипендиста има обавезу сталног стручног усавршавања, што подразумева учешће на конференцијама, предавањима, семинарима, тренинзима и обукама.

С друге стране, практична компонента пружа јединствену прилику да се систем упозна „изнутра”. У оквиру практичне компоненте (Professional Affiliation), стипендиста бира институцију у којој ће одрадити 240 сати стручне праксе (internship/job shadowing). У мом случају то је био State College Area High School, савремен и врхунски опремљен образовни центар за средње образовање, који поред стандардног националног курикулума у области општег и стручног образовања, ученицима пружа и могућност похађања програма Интернационалне матуре и Каријерног вођења (IBDP и IBCRP програми). Идеја овог концепта јесте да се поред темељног упознавања са радом институције, оперативним документима и организацијом, размене искуства и идеје са колегама, направе драгоцени контакти и договори могућа сарадња која би се наставила и након завршетка програма.

Пројектна компонента (capstone project) је посебно занимљива јер представља синтезу претходне две компоненте. Наиме, на основу професионалних искустава стечених кроз академски рад и професионалну афилијацију, стипендиста је дужан да предложи развојни пројекат који ће имплементирати у својој заједници по повратку са програма, а са идејом примене стечених знања и искустава и циљем подизања квалитета и развоја капацитета заједнице. Моје опредељење, у том смислу, јесте развој и јачање капацитета за стратешка партнерства између образовних институција предуниверзитетског и универзитетског образовања. Као непроцењив национални и стратешки ресурс у домену научно-истраживачког рада и иновација, институције високог образовања својом експертизом могу активније да учествују и доприносе раду и подизању квалитета институција у предуниверзитетском образовању. То се свакако може постићи развојем стратегија, као и специфичних протокола комуникације и сарадње између ових установа, што је један од суштинских циљева предложеног пројекта.

За крај, желим да истакнем да је културна компонента свакако најузбудљивији део ’’Humph­rey’’ авантуре. Поред незаобилазних путовања, културна компонента подразумева упознавање са америчким начином живота, културом, празницима и свим оним што чини ’’свакодневни живот’’. У том смислу, огромну помоћ и подршку пружају волонтери у заједници (community hosts), који организују различите манифестације, дружења и активности како би се „хамфријевци” током боравка осећали као код куће. Они су увек спремни да помогну, али и да уче о вашој земљи, националним обичајима, храни и природним лепотама. Ту су да понуде америчке обичаје, али и да пробају ајвар и поделе са вама чесницу за православни Божић. И заиста, најлепше успомене и највећа захвалност иде управо њима, „обичним Американцима”, срдачним и драгим људима без којих ’’Humph­rey’’ авантура не би била ни упола тако фантастична, непроцењива и јединствена.

др Маријан Мишић
наставник српског језика и књижевности
доктор филолошких наука
директор Гимназије „Светозар Марковић”
носилац француског Ордена реда витеза од академске палме

Scroll to Top