Дан српског јединства, слободе и заставе

На основу закључка Владе Републике Србије од 1. септембра 2020. године,  15. септембар се обележава као Дан српског јединства, слободе и заставе.

Зашто 15. септембар?

15. септембра 1918. године, српске и француске трупе су напале бугарске јединце на положају код Доброг поља и пробиле линију одбране. Овај пробој је изазвао панику, повлачење и предају бугарских војника што је довело и до успостављања примирја са Бугарском, 29. септембра 1918. године чиме је ова савезница Централних сила била „избачена из рата“.

За српску војску и начелника штаба српске Врховне команде, војводу Живојина Мишића, ово је био само почетак напредовања српских јединица ка Србији која је бројила последње окупацијске дане.  Од овог успешног пробоја до ослабађања Београда прошло је нешто мање од два месеца. На путу ка Београду и граници са Аустро-Угарском, ослобођено је Скопље, 24. септембра, Ниш 12. октобра и Београд 1. новембра 1918. године.

Ослобађање Београда није био крај операцијама српске војске. Одлуком Врховне команде српске јединице су прешле Дрину, Саву и Дунав у намери да запоседну територије насељене Србима, Хрватима и Словенцима. Наређење Врховне команде српска војска је извршила  и током новембра ушла у Нови Сад, Сарајево, Загреб, Ријеку…

Пробој „Солунског фронта“ и успеси српске војске, током септембра и октобра 1918. године,  утицали су на коначни исход рата, а идеја уједињења јужнословенских народа претварала се у јаву, јаву коју је омогућио српски војник.

Scroll to Top